Josef Šimůnek - Šimon

Spoluzakladatel firmy Namche a společnosti Himalaya 8000. Narodil se v Jičíně a v blízkých Prachovských skalách začal taky lézt. Pak následovaly zimní Tatry, kde se potkal s Boudu a po pár dalších akcích na Kavkaze a Pamíru byl v roce 1992 u vzniku expedičního týmu Himalaya 8000. Do současnosti absolvoval 13 expedic na osmitisícovky (deset z nich vedl) a na čtyřech z nich stál na vrcholu (Shisha Pangma, Makalu a Lhotse a Cho Oyu). Spolu se svým parťákem Pepou Morávkem také vylezli v lehkém stylu jižní stěnu Shisha Pangmy. Mimo to si došel na lyžích také na jižní pól.


Byl u vzniku Namche a nechyběl ani u jeho přerodu a stěhování. V roce 1998 byl také jedním ze tří zakladatelů Asociace Horských vůdců v ČR. V současné době působí hlavně v Namche. Soustředí se na skialpinismus, freeride-heliskiing, horolezectví a pořádání expedic a treků do Himálaje, projektu 7summits, atd. Je předsedou České asociace Horských vůdců, která je členem UIAGM a vede některé její vzdělávací kurzy. Horský vůdce UIAGM je nejvyšším možným mezinárodně uznávaným vzděláním pro vedení lidí na horách. Vůdce s touto licencí je pro vás garancí bezpečnosti, kvality služeb a záruky profesionality. Věnuje se privátnímu vedení klientů v horách, na skalách a ve skialpinistických terénech ve skupině Namche Guides. Své hosty vedl v horách na všech kontinentech planety.

Se skialpem začínal asi v roce 1988, postupně získal agenturní zastoupení značky SkiTrab pro ČR, Slovensko a Polsko a v roce 2006 založil propagační SkiTrab Team. . Dále získal zastoupení pro ČR a Slovensko zastoupení lavinových batohů ABS a zastoupení pro světoznámou outdoorovou značku Patagonia.

V civilním životě vystudoval ČVUT obor geodézie a kartografie.
Má tři děti, s první manželkou Martinou dceru Gabrielu a se Soňou Boštíkovou, s níž žije a spoluvlastní Namche, dceru Sáru a syna Petra.

ČLÁNKY