Soňa Boštíková

Vystudovala UK FTVS Praha, specializaci Sporty v přírodě, ve škole zůstala a od školního roku 96/97 tam učila kurzy s náplní lezení, turistiku, skialpinismus. Ze školy odešla v roce 2004, kdy už se nedala časově skloubit práce v Namche a na fakultě. V současnosti učí některé fakultní kurzy jako externista. 

Do velkých hor - konkrétně Himálaje - se poprvé dostala na podzim 1995. V roce 1998 se stala členkou horolezeckého týmu Himalaya 8000. Do současnosti absolvovala 7 velkých expedic (převážně na osmitisícovky) a na dvou z nich stála na vrcholu (Makalu a Lhotse). Drží český ženský výškový rekord - samozřejmě se bavíme o lezení bez umělého kyslíku. 

V Namche začínala v roce 1998 jako holka pro všechno - prodávala, naskladňovala, objednávala zboží. Prožila si i útrapy spojené s přerodem a stěhováním prodejny. V současnosti už moc neprodává, spíš se zabývá "vším úředním" okolo fungování prodejny, a že těch papírů není málo. Zodpovídá za vše související s účetnictvím, personalistiku, prodejní a skladový systém, vzhled webu. Řeší sezónní předobjednávky. Připravuje na web informace o kurzech, dohlíží na fungování lezecké školy. Za odměnu (a vyvážení šedé kancelářské práce) považuje práci na kurzech - s lidma v horách. Nejraději je na skialpech (ideálně od ledna do dubna každý rok) nebo v Nepálu na treku či expedici (když se podaří, tak každý podzim). Působí ve skupině Namche Guides. 

Se skialpem začínala na fakultě v roce 1993 a moc jí to baví. Několik let se účastnila - společně se Šimonem - skialpových závodů, v roce 2003 byla dokonce 2. v hodnocení českého poháru. Pomáhala Šimonovi s propagací SkiTrabu v Čechách, ale ráda tuto pozici přenechala Michalovi s Dušanem

ČLÁNKY